Sorbet mango, czy lody śmietankowe z mango? Czytaj skład, wybieraj świadomie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na portalu czytajsklad.com na co dzień udowadniam, że można odżywiać się z dbałością o zdrowie korzystając z gotowych rozwiązań jakimi są produkty czy dania wieloskładnikowe czy nawet wysokoprzetworzone. Są jednak grupy produktów danych kategorii, które nadal nie mają odpowiedników z czystym składem lub są trudno dostępne. Lody stanowią przykład. Warto przygotować je w domu. Na powyższej infografice widać, że dzięki temu unikniemy szkodliwych i zbędnych substancji dodatkowych. Nasze kryterium oceny to brak syropu glukozowego, glukozowo-fruktozowego, gumy guar, gumy celulozowej, karagenu i E476 (polirycynooleinian poliglicerolu). 

Sorbet mango przygotujesz w 2 minuty. Wystarczy, że zblendujesz zamrożone mango. Lody śmietankowe z owocami przygotujesz z połączenia ubitej kremówki ze zblendowanym mango czy innymi owocami.

Zobacz jak proste są przepisy na lody domowe:

Reklama