Odżywcze koktajle na upały

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kolorowymi sokami oraz koktajlami owocowo-warzywnymi można śmiało zastąpić poranną kawę. Jeżeli natomiast należysz do miłośników kawy, możesz je włączyć do diety w postaci przekąski. Kilka niepozornych czasem składników może sprawić, że w krótkim czasie będziemy mogli wprowadzić do naszych organizmów porządną i smaczną dawkę witamin. Oto kilka przepisów na soki i koktajle.

Pomarańczowy

  • 3 pomarańcze
  • 3 średnie marchewki
  • kawałek imbiru
  • brzoskwinia

Pomarańczowy sok jest idealny dla osób, które chcą dodać do swojej diety witaminę A. Bogatę w nią marchewki i brzoskwinie korzystnie wpłyną na wzrok oraz włosy i paznokcie, a imbir doda lekko ostrego twistu, dodając odpornościowy boost.

Czerwony

  • dwa średnie surowe buraki
  • sok z 1/2 cytryny
  • kawałek imbiru (1 cm)
  •  2/3 średnie gruszki

Naturalny sposób na uzupełnienie żelaza w organizmie, dodanie ochronnej warstwy wątrobie oraz dzięki zawartości witaminy B1 wspomoże układ krwionośny. Sok z cytryny zwiększy przyswajalność witamin i minerałów z powyższych składników, a gruszka, dzięki zawartości jodu i boru wspomoże działanie tarczycy oraz poprawi koncentrację.

Zielony

  • sok z połowy cytryny
  • garść szpinaku
  • kawałek imbiru (1 cm)
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 jabłka
  • łodyga selera naciowego

Jeden z klasycznych soków oczyszczających. Dzięki cytrynie oraz imbirowi pozytywnie wpłynie na odporność organizmu. Seler naciowy zapewni porcję witamin A, B, C, E i K oraz w połączeniu ze szpinakiem doda więcej magnezu, wapnia i kwasu foliowego. Zielone liście zawierają dużo przeciwutleniaczy, dlatego też sok polecany jest na promienną i świeżą cerę.

Zielony II*

  • pomarańcza
  • mango
  • garść jarmużu
  • pół pęczku natki pietruszki

Obecność natki pietruszki gwarantuje już bardzo wysoką zawartość witamin i minerałów, takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo i witamina C, jednak w połączeniu z pomarańczą i mango zyskuje przyjemnie słodkiego smaku. Owoce dodadzą również witamin: A, C, E, B, dzięki którym pozytywnie wpłyną na układ nerwowy, wzrok oraz stan naszej cery oraz paznokci.

Fioletowy*

  • 3/4 szklanki ulubionego mleka (może być krowie, owsiane, ryżowe)
  • 1,5 garści borówek
  • 1 średni banan
  • 2/3 listki świeżej bazylii

Ostatnia pozycja zawiera głównie owoce, dlatego też można traktować ją jako pożywny deser. Borówki oprócz przeciwutleniaczy zawierają witaminę A i K oraz sporą dawkę magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Dzięki dodatku listków bazylii, koktajl zyska zupełnie inny, intrygujący smak.

*w przypadku dwóch ostatnich pozycji, zamiast świeżego banana i mango, możesz wrzucić wcześniej zamrożone, co sprawi, że koktajl zmieni swoją konsystencję na shake.

Reklama