Kolorowymi sokami oraz koktajlami owocowo-warzywnymi można śmiało zastąpić poranną kawę. Jeżeli natomiast należysz do miłośników kawy, możesz je włączyć do diety w postaci przekąski. Kilka niepozornych czasem składników może sprawić, że w krótkim czasie będziemy mogli wprowadzić do naszych organizmów porządną i smaczną dawkę witamin. Oto kilka przepisów na soki i koktajle.
Pomarańczowy
- 3 pomarańcze
- 3 średnie marchewki
- kawałek imbiru
- brzoskwinia
Pomarańczowy sok jest idealny dla osób, które chcą dodać do swojej diety witaminę A. Bogatę w nią marchewki i brzoskwinie korzystnie wpłyną na wzrok oraz włosy i paznokcie, a imbir doda lekko ostrego twistu, dodając odpornościowy boost.
Czerwony
- dwa średnie surowe buraki
- sok z 1/2 cytryny
- kawałek imbiru (1 cm)
- 2/3 średnie gruszki
Naturalny sposób na uzupełnienie żelaza w organizmie, dodanie ochronnej warstwy wątrobie oraz dzięki zawartości witaminy B1 wspomoże układ krwionośny. Sok z cytryny zwiększy przyswajalność witamin i minerałów z powyższych składników, a gruszka, dzięki zawartości jodu i boru wspomoże działanie tarczycy oraz poprawi koncentrację.
Zielony
- sok z połowy cytryny
- garść szpinaku
- kawałek imbiru (1 cm)
- pół pęczka pietruszki
- 3 jabłka
- łodyga selera naciowego
Jeden z klasycznych soków oczyszczających. Dzięki cytrynie oraz imbirowi pozytywnie wpłynie na odporność organizmu. Seler naciowy zapewni porcję witamin A, B, C, E i K oraz w połączeniu ze szpinakiem doda więcej magnezu, wapnia i kwasu foliowego. Zielone liście zawierają dużo przeciwutleniaczy, dlatego też sok polecany jest na promienną i świeżą cerę.
Zielony II*
- pomarańcza
- mango
- garść jarmużu
- pół pęczku natki pietruszki
Obecność natki pietruszki gwarantuje już bardzo wysoką zawartość witamin i minerałów, takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo i witamina C, jednak w połączeniu z pomarańczą i mango zyskuje przyjemnie słodkiego smaku. Owoce dodadzą również witamin: A, C, E, B, dzięki którym pozytywnie wpłyną na układ nerwowy, wzrok oraz stan naszej cery oraz paznokci.
Fioletowy*
- 3/4 szklanki ulubionego mleka (może być krowie, owsiane, ryżowe)
- 1,5 garści borówek
- 1 średni banan
- 2/3 listki świeżej bazylii
Ostatnia pozycja zawiera głównie owoce, dlatego też można traktować ją jako pożywny deser. Borówki oprócz przeciwutleniaczy zawierają witaminę A i K oraz sporą dawkę magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Dzięki dodatku listków bazylii, koktajl zyska zupełnie inny, intrygujący smak.
*w przypadku dwóch ostatnich pozycji, zamiast świeżego banana i mango, możesz wrzucić wcześniej zamrożone, co sprawi, że koktajl zmieni swoją konsystencję na shake.