Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. W 1965 r. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
W latach 70. dietetycy przypisali wpływ zawartego w jakach cholesterolu na jego ilość w ludzkim organizmie. Dziś wiadomo, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu.
Jajka są bogate w witaminy A, E, D i K oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen.
Beta-karoten i luteina, chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB i korzystnie wpływają na wzrok.
Sprawdź jak przygotować jajka na miękko, na twardo, w koszulce, po wiedeńsku, po benedyktyńsku, sadzone i zapiekane TUTAJ (https://czytajsklad.com/jajka-na-sniadanie/)
Więcej o jajkach i co oznaczają ich typy, przeczytaj TUTAJ (https://czytajsklad.com/typy-jajek/)