Ziemniaki z płatków ziemniaczanych

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Płatki ziemniaczane otrzymywane są z suszu z ugotowanego ziemniaka. Susze ziemniaczane są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym i w gastronomii.

Zmniejszona zawartość wody obniża aktywność drobnoustrojów i spowalnia procesy biochemiczne. Można go dłużej i łatwiej przechowywać oraz transportować. 

Stosowane są do produkcji mrożonych produktów ziemniaczanych jak: pyzy, knedle, kopytka, uszka, krokiety, placki, pasztecty, chipsy, chrupki czy prażynki a także do wybranych produktów piekarniczych.

Stosowane jako konserwant, substancja spulchniająca i wypełniacz.

Najcześciej jednak – jak widać na powyższym przykładzie – w składzie prodktu zawierającego płatki ziemniaczane, dodatkowo stosuje się konserwant.

Wybieraj produkty z czystym skłądem i jak najmniej przetworzone.

Sprawdź porównanie pierogów ruskich TUTAJ

Reklama