Niewiele ponad połowa Polaków poprawnie segreguje kartony po żywności płynnej. Kartony te podlegają recyklingowi, dlatego należy wrzucać je do żółtego pojemnika, przeznaczonego na metale, tworzywa sztuczne i odpady wielomateriałowe (do tej kategorii zaliczane są właśnie kartony po żywności płynnej). Tylko poprawna segregacja wpisze się w założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Dzięki temu opakowania te będą mogły być wykorzystane do produkcji np. tektury czy papierów higienicznych. Chociaż wszystkie materiały z których składa się karton nadają się do przetworzenia, to niestety w Polsce z kartonów odzyskuje się w głównie włókno celulozowe. Pozostałe składniki są najczęściej rozdrabniane (PolyAl – ta technologia nie jest jeszcze w Polsce stosowana na skalę przemysłową) i stosowane w przemyśle do produkcji m.in. wyrobów plastikowych, płyt dachowych, mebli ogrodowych, czy ogrodzeń.
Z jakich materiałów produkuje się kartony do żywności płynnej?
1. Papier – stanowi około 75% masy opakowania.
2. Polietylen – cienka warstwa folii, która stanowi ok. 20% masy opakowania. Pelni funkcję ochronną dla papieru a także pomaga w utrzymaniu świeżości produktów.
3. Aluminium stosowane w opakowaniach aseptycznych i stanowi ok. 5% masy opakowania. Chroni ona produkty przed szkodliwym działaniem światła i tlenu. Dzięki niemu, jego zawartość jest bezpieczna poza lodówką.