Średnia temperatura w trakcie dnia w stolicy nie dobija do 10 stopni. Pamiętam, jak jeszcze dekadę temu mama uważała, że przy takiej pogodzie można grillować (pochodzę z Podlasia), tak dzisiaj, siedzę w Warszawie pod kocem, a jak wychodzę, to zakładam zimową kurtkę. Czas rozgrzać się również od środka. Oto kilka smacznych przepisów na zupy, które sprawią, że zapomnisz, o istnieniu zimna.
- Krem dyniowo-imbirowy (bo nic nie krzyczy bardziej niż sezon jesienny niż dynia i imbir)
Składniki:
2 kg dyni
1 szklanka wywaru warzywnego
6 łyżek kaszy jaglanej
śmietanka z mleczka kokosowego
2 cm imbiru
2 (średnie bądź niewielkie) ząbki czosnku
sos sojowy
olej do smażenia
pestki dyni
Pokrój dynię w kostkę. Rozgrzej na głębokiej patelni łyżkę oleju (np. rzepakowego). Dodaj łyżeczkę sosu sojowego, szczyptę pieprzu oraz posiekany/rozdrobniony czosnek i imbir. Podsmaż wszystko przez 5 minut. Dodaj szklankę (najlepiej domowego) wywaru warzywnego i wrzuć surową kaszę jaglaną. Poczekaj, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie. Zblenduj wszystkie składniki. Serwuj zupę z kleksem śmietany z mleczka kokosowego i podprażonymi pestkami dyni.
2. Rozgrzewający ramen
Składniki:
makaron ramen
suszone shitake
szczypior
1 pomidor
2 cebule
1 główka czosnku
4 cm imbiru
2 cm pora
1/4 selera
dwa płaty glonów nori
olej sezamowy
2 łyżki miso
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta cynamonu
sos sojowy
mleko sojowe
Cebulę wraz z czosnkiem opal nad ogniem. Resztę warzyw (oprócz pomidora) włóż do rozgrzanego piekarnika na kwadrans. Rozgrzej olej w garnku, dodaj cebulę, czosnek, imbir, miso i przyprawy i podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj warzywa z piekarnika, nori oraz 5 szklanek wody i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny. Powoli wlewaj mleko (szklankę) rozrobione z odrobiną wywaru. Usmaż pomidory. Wlej wywar, dodaj smażone pomidory, grzyby, posiekany szczypior i ugotowany makaron.
3. Meksykańska zupa pomidorowa
Składniki:
5 dużych pomidorów
2 szklanki bulionu warzywnego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 gałązki oregano
180 g tofu
olej do smażenia
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
świeża kolendra
solone nachosy
limonka
śmietana kokosowa
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek oraz całe pomidory. Po 5-10 minutach przełóż warzywa do naczynia blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ją do garnka, dodaj wszystkie przyprawy. bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i gotuj przez kolejne 10-15 minut. Zupę nałóż do miski, dodaj keks śmietany, plaster limonki, posiekaną kolendrę oraz wrzuć kilka nachosów.
4. Kokosowa tajska
Składniki:
1 por
3 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 cukinia
1/2 mango
pomidor
1 puszka mleczka kokosowego
makaron sojowy
łyżka sosu sojowego
kolendra
łyżka sezamu
Podsmaż czosnek, imbir, pokrojonego pora i cukinię na patelni, aż warzywa zmiękną. Poczekaj, aż trochę wystygną, następnie przełóż je do naczynia blendera wraz z mango i sosem sojowym. Zmiksuj na gładką masę wraz z mleczkiem kokosowym. Nałóż porcję do miski, dorzuć ugotowany makaron, posiekaną kolendrę oraz łyżeczkę nasion sezamu.