Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, ale w sezonie jesienno-zimowym musimy jej dostarczyć przez pożywienie oraz jakościową suplementację. Witamina D występuje w jajkach, mleku i jego produktach – szczególnie w serach dojrzewających, olejach roślinnych, wątróbce oraz w rybach: w węgorzu, makreli, łososiu, śledziu.
Niestety w sezonie jesienno-zimowym naturalne źródła witaminy D nie zaspokoją w pełni zapotrzebowania organizmu, dlatego należy zastosować suplementację tej witaminy.
Wybierając witaminę D przeczytaj najpierw jej skład. Najbezpieczniejszym wyborem będzie ta w kroplach – w tym przypadku zwróć uwagę czy nie zawiera oleju palmowego. Zazwyczaj to produkt dwuskładnikowy, zawiera jedynie olej roślinny i witaminę D, może dodatkowo zawierać aromat.
Witamina D w tabletkach, kapsułkach czy w formie żelek zazwyczaj zawiera sporo zbędnych czy szkodliwych substancji dodatkowych. Wybieraj jakościowe produkty i pamiętaj, że te zazwyczaj nie są droższe.
Czytaj Skład. Wybieraj świadomie.