A może by tak zrobić majonez na święta? Świetny domowy przepis!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

Może na zbliżające się święta przyrządzisz majonez domowy?! Przygotowanie zajmie Ci jedynie kilka minut. Wypróbuj poniższy przepis.

Jeśli decydujesz się na majonez gotowy, wybierz go bez: E385 (EDTA), sztucznych aromatów, skrobi, substancji zagęszczających, kwasu fosforowego (E338), jaj w proszku, substancji konserwujących, substancji stabilizujących.
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (E385) – EDTA to związek syntetyczny, konserwant, który pełni funkcję maskującą czy stabilizującą.

Przy nadmiernym spożyciu może powodować dolegliwości jelitowe a także może uszkadzać nerki. Częste spożycie przyczynia się do zakłócenia równowagi mineralnej, powoduje znaczące niedobory żelaza i zwiększa wchłanianie metali ciężkich. Niekorzystnie wpływa też na układ rozrodczy.

Jest zakazany do stosowania w Kanadzie.

 

Reklama