Może na zbliżające się święta przyrządzisz majonez domowy?! Przygotowanie zajmie Ci jedynie kilka minut. Wypróbuj poniższy przepis.
Jeśli decydujesz się na majonez gotowy, wybierz go bez: E385 (EDTA), sztucznych aromatów, skrobi, substancji zagęszczających, kwasu fosforowego (E338), jaj w proszku, substancji konserwujących, substancji stabilizujących.
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (E385) – EDTA to związek syntetyczny, konserwant, który pełni funkcję maskującą czy stabilizującą.
Przy nadmiernym spożyciu może powodować dolegliwości jelitowe a także może uszkadzać nerki. Częste spożycie przyczynia się do zakłócenia równowagi mineralnej, powoduje znaczące niedobory żelaza i zwiększa wchłanianie metali ciężkich. Niekorzystnie wpływa też na układ rozrodczy.
Jest zakazany do stosowania w Kanadzie.