Smak umami

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków, odczuwalnych przez człowieka obok słonego, słodkiego, kwaśnego oraz gorzkiego.

Słowo “umami” pochodzi z języka japońskiego i oznacza “coś wyśmienitego”. Został odkryty ponad 100 lat temu, a sklasyfikowany w 2000 roku. Wyodrębniono go ze smaku słonego.

Smak umami wzmaga pracę kubków smakowych, przez co smak dań staje się bardziej wyrazisty i mocniejszy, przez co smakują nam bardziej. Dzięki niemu potrawy są zbalansowane i esencjonalne.

Naturalnie kwas glutaminowy, bo to on jest źródłem tego smaku, w dużej ilości występuje w pokarmach bogatych w białko, takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych jak sery (szczególnie parmezan), w wodorostach, w sosach: rybnym, sojowym i ostrygowym oraz w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.

Glutaminian sodu jest wykorzystywany w kuchniach azjatyckich jako przyprawa odpowiadająca temu smakowi. W tych restauracjach, w których nie stosuje się produktów naturalnie zawierających kwas glutaminowy czy rezygnuje się z długiego gotowania konkretnych produktów, dodawany jest glutaminian sodu (E621). Stosowanie E621 może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Nadmierne spożycie tej substancji może wywoływać ból głowy, napięcia mięśniowe, nudności,  wrażenie ucisku w klatce piersiowej, problemy ze snem.

Zrezygnuj ze wzmacniaczy smaku, wybieraj świadomie. Gotuj naturalnie. Zadbaj o dobre nawyki żywieniowe, sprawdź TUTAJ jak je zbudować u dzieci, wystarczy siedem kroków!

Sprawdź porównanie sosów sojowych TUTAJ i wybieraj takie bez wzmacniaczy smaku, substancji konserwujących, gumy ksantanowej, syropu glukozowego, barwników.

Sprawdź osiem substancji, których należy bezwzglednie unikać TUTAJ

 

 

Reklama

Mateusz przejmie Akademię Pana Kleksa?! | Sebastian Stankiewicz

Kończymy tydzień z hukiem! Kinga Burzyńska tym razem gości u nas Sebastian Stanki Stankiewicz. W rozmowie przyjrzymy się jego dotychczasowym projektom, planom na przyszłość, a także porozmawiamy o wyczekiwanej produkcji „Kleks i wynalazek Filipa Golarza”, której premiera zaplanowana jest na 2025 rok!

Mam odwagę do życia na własnych zasadach | Agnieszka Balicka

Ela Lepianka i Agata Igras w rozmowie z Agnieszką Balicką. O wyzwaniach w pracy architekta, o pasji do holistycznej współpracy z klientem i o drodze, która doprowadziła Agnieszkę Balicką do projektu Życiowe Metamorfozy. Na jakie trudne i zaskakujące pytania odpowiedziała Agnieszka w tym odcinku?