Głównym powodem ich stosowania jest obniżenie kaloryczność produktu. Taki produkt często występuje z dopiskiem light czy fit na opakowaniu lub zawiera wyraźną informację o braku zawartości cukru. W większości przypadków takie produkty nie zawierają pożądanego przez nas składu, trudno więc o nich mówić, że wpływają korzystnie na nasze zdrowie.
Substancje słodzące, mimo że praktycznie nie są kaloryczne, a są intensywnie słodzące, których warto unikać to: acesulfam K, aspartam, cyklaminian.
Najbezpieczniejszymi zamiennikami cukru są: maltitol, erytrytol, ksylitol, sorbitol oraz glikozydy stewiowe i taumaryny.
Czytaj skład i wybieraj świadomie, bo wybierając te ze szkodliwymi substancjami dodatkowymi czy słodzącymi opatrzonymi pod nazwą light czy fit, tylko pozornie dbasz o siebie. Bądź w prawdziwej, dobrej formie.
Przeczytaj więcej czym jest cukier, skąd się bierze słodycz, o szkodliwości cukru, jego źródłach w diecie i rodzajach słodyczy TUTAJ