Autorka książki ¡Olé! Hiszpania dla dociekliwych, bloga hiszpanskiesmaki.es oraz przewodników i artykułów o Hiszpanii. Z zawodu projektantka wnętrz, której najbliżej do klimatów śródziemnomorskich. Nic dziwnego, bo w Hiszpanii zakochała się od pierwszego wejrzenia, w momencie, gdy tylko wysiadła z samolotu na lotnisku w andaluzyjskiej Almerii. Dosłownie wpadła jak śliwka w kompot, choć właściwsze byłoby określenie, jak lód do gazpacho. Mówi, że Hiszpania i Maroko nauczyły ją inaczej patrzeć na świat oraz dostrzegać światło i barwy, w całej swej intensywności i niuansach. A Hiszpanie zarazili ją luzem i większą spontanicznością. Ale przede wszystkim, kraje te pokazały jej bogactwo smaków, które teraz odkrywa przed nami w swojej najnowszej książce: Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście. Na jej stronach Monika zaraża hiszpańską radością życia, zmysłowo opowiada o tym kraju, jego pięknych miejscach i ludziach. I robi to ze smakiem (również dosłownie).
Dziewczyna z Hiszpanii
Miała na imię Silvia. I pochodziła z Barcelony. Raquel była z Granady, a Isabel z Madrytu. Susana pochodziła z Pampeluny, a Veronica z Gijón. Wszystkie
Doskonałe na upały – andaluzyjskie chłodniki
Hiszpanie wiedzą, jak sobie radzić z upałem. Zwłaszcza ci z Andaluzji, gdzie zanurzając stopy w morzu lub oceanie, jedną ma się już tak naprawdę w
AZULEJOS
Andaluzja i Maroko. Połączone geometrycznym wzorem, który swoim splotem wykwita przed moimi oczami prawie na każdej powierzchni. Pnie się po fasadach budynków, podłogach, ścianach, ulicznych