Trudno o lody przemysłowe z dobrym składem. Przyglądając się składom produktów spożywczych od lat w tej kategorii niestety niewiele zmienia się na lepsze. Tylko nieliczne mają przyzwoity skład, choć daleko im do idealnego. Bazą lodów powinna być śmietanka, dodatki to cukier, wanilia, owoce czy kakao lub jedynie owoce w przypadku sorbetów.
W lodach przemysłowych znajduje się zbyt wiele szkodliwych i zbędnych substancji dodatkowych. Ilość dodanego cukru przeraża. Dzienna dopuszczalna dawka cukru (przy diecie 2000 kcal) to 25 g, czyli 5 łyżeczek. Należy pamiętać, że cukier występuje naturalnie w wielu produktach, które zjadamy w ciągu dnia. Dlatego należy go ograniczać, szczególnie w przypadku słodyczy przemysłowych – jak widać na powyższym przykładzie.
Spróbuj prostych przepisów na lody domowe. Wybierz dobrą śmietankę z czystym składem i dodaj wanilię, owoce czy kakao lub blenduj owoce i jedz sorbety. Możesz także blendować owoce mrożone i jeść sorbety od razu, nie czekając – to opcja dla niecierpliwych i głodnych.