Maślanki, jogurty i kefiry smakowe zawierają zbędne i szkodliwe substancje dodatkowe oraz zbyt duże ilości cukru. Na powyższym przykładzie widać, że zawierają 8 i 10 łyżeczek cukru w opakowaniach 400 ml, które wypijane są na raz. Przypominam, że dzienna dopuszczalna dawka zjadanego cukru to 5 łyżeczek (przy diecie 2000 kcal) a przecież naturalnie występuje on w wielu produktach.
Jakie jest rozwiązanie?
Do maślanki naturalnej dodaj świeże lub mrożone owoce, dżem bez dodanego cukru czy konfiturę. Kontroluj ilość zjadanego cukru w ciągu dnia. Dzięki temu prostemu rozwiązniu unikniesz także dodanych substancji jak: skrobia, mleko w proszku, aromaty, karminy (koszenila), syropy cukrowe.
E120 – kwas karminowy, koszenila, karmina – barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów – czerwców. Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mogą powodować wstrząs anafilaktyczny i katar sienny lub pokrzywkę. Powinny jej unukać osoby uczulone na salicylany i astmatycy.