Karoteny z symbolem E160a wystepują także pod nazwami: mieszanina karotenów
i beta-karoten. Karoteny to barwnik organiczny syntetyczny lub naturalny, otrzymywany z oleju palmowego, marchwi, alg czy przez fermentację z grzyba blakeslea trispora. Niestety brakuje informacji na opakowaniu o pochodzeniu substancji a pozyskiwanie go z oleju palmowego zatrważa.
Stosowane są do produkcji margaryn, serów, deserów, budyni, galaretek, dżemów, jogurtów, słodyczy, napojów kolorowych, lodów, przetworów zbożowych, napojów mlecznych.
Są źródłem witaminy A, to ich zaleta. Karoten syntetyczny natomiast jest mniej biodostępny niż naturalny, co zmniejsza jego korzyści.
Najlepszym źródłem β-karotenu są naturalne warzywa i owoce, szczególnie
w połączeniu z tłuszczami.
Ważnymi źródłami karotenów są: bataty, marchew, brokuły, buraki, dynia, kapusta włoska, morele, melony, pomidory, papryka słodka czerwona, szpinak, sałata, natka pietruszki.
Przeczytaj też o sześciu barwnikach, które mogą odpowiadać za zaburzenia zachowania i nadpobudliwość szczególnie u dzieci TUTAJ