Dlaczego przygotowanie drugiego śniadania jest tak istotne? Pierwsze śniadanie zjedzone w domu wystarcza nam na około 3-4 godziny. Po upływie tego czasu robimy się głodni, a nasz organizm domaga się kolejnego posiłku. Warto wychodząc z domu przygotować sobie posiłek, który dostarczy nam odpowiednią dawkę wartości odżywczych i energii. Głód może powodować, że nie jesteśmy w stanie się skupić oraz mamy mniej energii. Dotyczy to nie tylko uczniów, ale i nas – osób dorosłych. Dlatego przygotowanie drugiego śniadania pozwoli nam uniknąć spożywania przypadkowych, niezdrowych przekąsek, pełnych zbędnego cukru i tłuszczu.
Jak powinno wyglądać prawidłowo zbilansowane drugie śniadanie?
Drugie śniadanie powinno zawierać pełnowartościowe źródło białka, tłuszczów i węglowodanów. Nie może w nim zabraknąć witamin z grupy B, magnezu oraz wapnia które zwiększają przewodnictwo impulsów nerwowych, przez co usprawniają myślenie oraz poprawiają skupienie.
Dlaczego warto jeść drugie śniadanie?
Drugie śniadanie bardzo często jest przez nas pomijane. Wynika to z obawy przed spożyciem zbyt dużej liczby kalorii w ciągu dnia. Niestety mija się to z prawdą. Pomijanie posiłków w ciągu dnia i nieregularne jedzenie może powodować napady głodu wieczorem, kiedy jesteśmy w stanie pochłonąć całą zawartość lodówki. W efekcie może to spowodować zbyt duże spożyciu pokarmów w godzinach wieczornych oraz solidną nadwyżkę kaloryczną. Należy pamiętać, że nasz organizm potrzebuje więcej energii w ciągu dnia kiedy jesteśmy aktywni zawodowo, niż wieczorem.
Spożywając regularnie posiłki zapobiegamy hipoglikemii poposiłkowej (najprościej tłumacząc są to spadki glukozy spowodowane długą przerwą między posiłkami) oraz nagłym wzrostom stężenia glukozy (głównie po spożyciu produktów obfitujących w węglowodany proste.
Przepisy na zdrowe i pożywne drugie śniadanie
- Śniadaniówka rozmaitości
Składniki:
– warzywa: papryka, marchew, kalarepa;
– kabanosy wegetariańskie lub mięsne;
– owoce: pokrojone jabłko/winogrona/gruszka;
– orzechy: włoskie/brazylijskie/migdały/nerkowca.
Warzywa pokrój w słupki, umieść w śniadaniówce wraz z kabanoskami. W oddzielnym pojemniku umieść ulubione owoce oraz orzechy.
- Tortilla z warzywami i hummusem
Składniki:
– tortilla pełnoziarnista,
– hummus/guacamole.
– sałata,
– papryka, pomidorki koktajlowe,
– chuda wędlina.
Tortillę posmaruj hummusem lub guacamole, dodaj pokrojone warzywa, sałatę i wędlinę. Całość zawiń. Do oddzielnego pojemnika możesz dołożyć np. pokrojone jabłko i gorzką czekoladę, które zaspokoją chęć na podjadanie słodyczy.
- Placuszki bananowe z owocami i orzechami
Składniki:
– 2 banany,
– 2 jaja,
– 6/7 łyżek płatków owsianych,
– szczypta cynamonu,
– 1 łyżeczka nasion chia.
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich jaja, płatki owsiane, cynamon i nasiona chia. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut do nasiąknięcia płatków. Z powstałej masy smażymy placuszki na rozgrzanej patelni (z 1 łyżki masy formujemy placuszek). Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Do placuszków dodajemy ulubione owoce np. borówki, figi, pomarańcze oraz garść orzechów.
W codziennej diecie nie może zabraknąć kwasów tłuszczowych omega-3,6,9. Aby dostarczyć je do organizmu w odpowiedniej proporcji należy sięgnąć po suplement diety EstroVita Genius Kids, który pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe. Zawiera unikatowe połączenie kwasu ALA oraz DHA pochodzenia roślinnego. Wpływa na rozwój i pracę mózgu. Zawiera również witaminy D,E,K które pomagają w odpowiednim funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.