Słodziki ze “zdrowej półki”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najbezbieczniejszymi zamiennikami cukru są maltitol, erytrytol, ksylitol, sorbitol. Substancje te mają niższą słodkość niż sacharoza i posiadają neutralnie słodki smak. Mają dużo niższą wartość energetyczną, praktycznie nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie mogą być wykorzystywane przez bakterie próchnicze.

Kolejnymi najbezpieczniejszymi zamiennikami cukru są: glikozydy stewiowe i taumaryny od wyżej wymienionych wyróżnia je to, że ich słodkość jest kilkadziesiąt do kilkuset razy silniejsza. Praktycznie nie są kaloryczne.

Ważnym jest aby wymienione substancje wybierać z czystym składem, bez zbędnych czy szkodliwych substancji dodatkowych. Niestety to, że wszystkie znajdują się na półce opatrzonej nazwą „zdrowa”, nie znaczy, że maja pożądany przez nas skład. Skoro świadomie wybierasz zamienniki cukru, niezależnie od powodu, czytaj ich skład, żeby z pełną dbałością zadbać o swoje zdrowie.

Przeczytaj też o produktach bez cukru, ale z substancjami słodzącymi TUTAJ

Reklama