Jedzenie sezamu wpływa pozytywnie na nasz nastrój ze względu na zawartość m.in. tryptofanu, żelaza, wapnia, magnezu. Cynk natomiast poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
Wykorzystuj go w kuchni. Dodaj go do zupy przed podaniem, do koktajli, do sałatek, do warzywnych czy mięsnych mielonych, posyp nim kanapki i dodawaj do wytrawnych wypieków jak pieczywo, focaccia czy calzone, do owsianki, do sosów, past kanapkowych, użyj jako panierki do pieczonego camemberta. Wsyp go do młynka i używaj jak przyprawy do wybranych potraw. Tahini wykorzytaj nie tylko do hummusu ale także jako maryntę.
Oczywistymi deserami z wykorzytaniem sezamu są chałwa i sezamki – sprawdź prosty przepis na chałwę domową z czekoladą TUTAJ a na sezamki TU, mniej popularnym jest ucierane ciasto sezamowe – przepis sprawdzisz TUTAJ. Sezam jedz surowy, suszony lub prażony. Spróbuj też oleju sezamowego. Odkrywaj nowe smaki.