Głóg – wsparcie dla Twojego serca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kwitnący głóg to prawdziwa gratka dla każdego fana ogrodów, ze względu na jego różowe, pękate kwiaty roznoszące po okolicy delikatny aromat. Choć nie jest tak popularny, jak np. owoce róży, a na rynku znajdziemy niewiele preparatów z jego dodatkiem, to jest ważnym elementem diety, idealnym do stworzenia domowych przetworów i nalewek. Jego owoce, choć jadalnie, nie każdemu przypadną do gustu ze względu na swój kwaskowaty, a nawet delikatnie gorzkawy smak, jednak nie można im odmówić właściwości prozdrowotnych. Od wieku stosujemy głóg jako dodatek do mieszanek wspierających pracę serca.

Głóg – symbol zdrowia

Kwiaty i owoce głogu to źródło wielu prozdrowotnych związków, składników mineralnych, witamin oraz flawonoidów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głóg w szczególności bogaty jest w witaminy wspierające odporność: C, B i A. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Ponadto ekstrakt z głogu pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy – wspomaga obniżenie ciśnienia krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. – podkreśla dr n. med. Edyta Blus.

Olej głogu a serce

Najważniejsze działanie prozdrowotne głogu zawdzięczamy dużej zawartości flawonoidów, które dla roślin pełnią rolę barwnika, przeciwutleniacza, a także ochrony przed owadami i grzybami. W naszym organizmie ich zadanie jest nie mniej ważne, ponieważ chronią nas przed działaniem stresu oksydacyjnego, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i hamują odkładanie się cholesterolu na ich ściankach. Dzięki nim naczynia wieńcowe rozkurczają się, dostarczając więcej utlenionej krwi do serca, co z kolei zwiększa ilość skurczów i czyni jego pracę bardziej wydajną.

Preparaty na bazie głogu są polecane osobom cierpiącym z powodu choroby wieńcowej, zaburzeń układu krążenia, a także po zwale. Doskonale sprawdzą się również u ciśnieniowców oraz przy silnych bólach menstruacyjnych, rozkurczając mięśnie oraz zmniejszając obfitość krwawienia.

Dieta i jej wpływ na serce

„U podstaw zdrowia i dobrego samopoczucia leży właściwa, dobrze zbilansowana dieta. W przypadku serca, podobnie jak i innych narządów, odpowiednio skomponowane posiłki są wsparciem właściwej pracy tego narządu. W trosce o zdrowe serce wskazana jest dieta śródziemnomorska, obfitująca w dania z ryb i owoców morza, a także oliwek i ryżu. Dla osób borykających się z chorobami serca, zdecydowanie zalecana jest dieta zawierająca ryby zamiast czerwonego mięsa. Są one źródłem kwasów omega o nieocenionym wpływie na nasze zdrowie, w tym serce i cały układ krążenia. Z myślą o zdrowiu serca został stworzony preparat EstroVita Cardio, który jest źródłem kwasów omega 3 wspomagających utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, a dodatek witamin E, D i K, przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.” – mówi dr n. med. Edyta Blus

Nie tylko osoby starsze są narażone na zaburzenia pracy serca, także nadmierna praca i silny stres przyczyniają się do rozwoju arytmii, a nawet do występowania zawałów. Serce to jeden z najważniejszych narządów, dlatego nie zapominajmy o tym jak ważne jest przeprowadzanie badań kontrolnych, unikanie zbędnych tłuszczów i dokładna obserwacja swojego organizmu. Choroby układu krwionośnego nie pojawiają się z dnia na dzień, dlatego tak ważne jest ich wczesne wykrycie i wdrożenie odpowiednich działań, a w razie potrzeby ich leczenie. Dzienna dawka ruchu, kontrola stanu zdrowia oraz niezbędny relaks i wypoczynek to przepis na długie życie, bez strachu o nasze serce.

Reklama